Lastehaigla juhataja Katrin Luts, Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer, töö- ja terviseminister Riina Sikkut ja Tallinna Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome.Foto: Erki Parnaku
Lapsed
15. jaanuar 2019, 17:30

GALERII | Lastehaiglas avati hubased enneaegsete vastsündinute perepalatid (1)

Täna avatud Tallinna Lastehaigla enneaegsete vastsündinute intensiivravi perepalatid  meenutavad pigem hubast hotelli või isegi kodu. Kauni moodsa sisekujundusega tubades saavad nüüd koos lapsega olla nii ema kui isa. 

Tallinna Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome sõnul oli enneaegsete vastsündinute intensiivravi perepalatite loomiseks eeskätt kaks põhjust: ka isad tahavad olla enneaegsete laste juures ning arvukad uuringud on tõestanud, et kui pere on koos, paraneb ja areneb laps paremini. 

Uudsetes perepalatites on vajalik aparatuur ning kõik tingimused, et ema ja isa saaksid enneaegse beebiga ööpäev ringi koos olla. Meedikud jälgivad lapsi tsentraalse süsteemi abil.

 Perepalatid on loodud eelkõige väga enneaegsena ehk enne 32. täisrasedusnädalat sündinud ja intensiivravi vajavatele beebidele. Kõigist Eestis sündinud lastest ligi 1% sünnib väga enneaegsena, neist 2/3 ehk kuni 100 last aastas on ravil Tallinna Lastehaiglas. Kui enneaegsed beebid on piisavalt kosunud ja haiglaravi lõppeb, jätkavad lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna arstid koostöös perearstidega laste regulaarset jälgimist kuni nende 2-aastaseks saamiseni.

Tervise- ja tööminister Riina Sikkut kiitis meie lastearstide superhead tööd, kuid rõhutas samuti, et lapsel on vaja ka pere lähedust.

Avamisel oli ka Adik Levin, kes juhatas vastsündinute osakonda aastail 1979-2004. Just temast sai alguse toona kogu maailmas uudne filosoofia, et emad peaksid olema ravi vajavate vastsündinute juures.

Intensiivravii perepalatid sisustati Tallinna Lastehaigla Toetusfondi 2018. aasta suurprojekti „Iga hetk on oluline“ raames. Perepalatite valmimise toetuseks koguti raha ka 2017. aasta lõpus ETV saates „Jõulutunnel“.

Avamisel kõnelesid Tallinna Lastehaigla juhataja Katrin Luts, Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer jt. Musitseerisid Helin-Mari Arder ja Teet Raik.