Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
6. märts 2019, 07:43

PILVES JA NÄLJAS: tütar räägib, mis juhtus, kui vähihaige ema jäi toetusravita (39)

Neli nädalat enne surma kirjutati alatoitunud ja liikumisvõimetu vähihaige Malle haiglast välja, tema tütar Kaisa räägib, et ema haigus ja surm näitasid selgelt, et kui ka Tartus ja Tallinnas on pädevus vähihaigetega tegelemiseks olemas, siis väljaspool neid linnu valitseb endiselt suhtumine, et ravimatud haiged saadetakse koju „kosuma“ ning vajalik info ei jõua abivajajateni

68aastane Malle elas Viljandis, kus talle tuli mullu augustis kolmandat korda tagasi munasarjavähk ja seekord viimases staadiumis, kus siirded olid juba lümfides ja maksas. Sügisel hakkas Malle Tartu ülikooli kliinikumis keemiaravi saama, kuid Kaisa sõnul ei saanud ei haige ega tema perekond abi järgnenud perioodil, mil helvenes Malle seisund järsult, tekkisid palavik, põletikud ning võime süüa ja liikuda kadusid täielikult.

Jaanuaris saadeti korduvalt Viljandi haiglasse sattunud Malle taas koju ilma, et tema lähedastele oleks selgitatud, kuidas haige eest hoolt kanda.

Malle tütre sõnul oli perekonna jaoks kõige raskem see, et neil ei olnud võimalik raskel ajal kuskilt abi saada, sest Kaisa hinnangul ei osatud toime tulla emotsioonidega, mis kaasnesid lähedase suremise pealt vaatamisega.

Refereerittud artikli täistekst Eesti Ekspressis.