Kui vaktsineerituse tase on 95%, kaitseb see ka neid, keda ei saa vaktsineerida, näiteks beebisid, kes on selleks veel liiga väiksed.Foto: Vida Press
Uudised
14. märts 2019, 12:06

RADIKAALNE OTSUS: Itaalias riskivad vaktsineerimata laste vanemad kopsaka trahviga (4)

Itaalias jõustus selle nädala algul seadus, mille järgi vanemad riskivad 500eurose trahviga, kui nad saadavad kooli vaktsineerimata lapse. Alla kuueaastased võidakse üldse koju saata, kirjutab BBC.

Reegel on lihtne: pole vaktsineeritud, pole kooli. Uus seadus kehtestati leetripuhangute sagenemise tõttu. Nii-öelda Lorenzini seadus sai nime endise tervishoiuministri järgi, kes pidas vajalikuks  kohustuslikku vaktsineerimist enne kooli. Vaktsineerima peab näiteks tuulerõugete, lastehalvatuse, leetrite, mumpsi ja punetiste vastu.

Uue seaduse järgi võib lasteaiast ära saata alla 6aastased lapsed, kui nad pole vaktsineeritud.  Seadus võeti vastu, et tõsta vakstineerituse taset, mis oli langenud juba alla 80%, kui vajalik on 95%.

Esmaspäeval oli viimane tähtaeg, mil vanemad pidi esitama dokumendid, et nende lapsed on korralikult vaktsineeritud.

Kui vaktsineerituse tase on 95%, kaitseb see ka neid, keda ei saa vaktsineerida, näiteks beebisid, kes on selleks veel liiga väiksed, või neid, kel on nõrk immuunsüsteem.

Eelmisel kuul ei saanud Roomas kooli minna kaheksa-aastane laps, kes taastus vähiravist. Ta oli saanud mitu kuud leukeemiaravi, mistõttu tema immuunsus oli nõrk. Tal oli oht saada mingi nakkus, sest tema koolis oli vaktsineerituse tase liiga madal.

Miks vanemad ei vaktsineeri?

Üks põhjusi on kasvav vakstineerimisvastane liikumine, mis sai alguse paarkümmend aastat tagasi, kui hakkas levima artikkel, kus väideti ekslikult , et vaktsineerimine võib põhjustada autismi. Kuigi arvukad uuringud on selle ümber lükanud, levib uskumus visalt edasi.