Värske uuring näitab, et narkootikumide kasutamine on Soomes viimasel kümnendil tublisti kasvanud.Foto: Vida Press
Keha
14. märts 2019, 16:37

REOVEE UURING PALJASTAB: nendes Soome linnades tarvitatakse kõige rohkem narkootikume (2)

Reoveed on nagu linna pissiproov – need reedavad muu hulgas erapooletult, kui palju ja missuguseid narkootikume seal tarvitatakse.

Värske Soome terviseinstituudi uuring paljastab, missuguseid aineid  tarvitatakse maa  suuremates linnades ja nende ümbruses. Eelmisel aastal mõõdeti 23 linna reoveest, kui palju need sisaldavad amfetamiini, metamfetamiini, kokaiini ja ecstasyt.

Neid nelja ainet kasutatakse Soomes kõige rohkem. Kanepit selles uuringus polnud, kuna seda ei suudeta veel piisavalt hästi reoveest analüüsida.

Värske uuring näitab, et narkootikumide kasutamine on Soomes viimasel kümnendil tublisti kasvanud. Eelmisel aastal tõusis kõige rohkem amfetamiini tarvitamine, jõudes rekordiliselt kõrge tasmeni. 

Amfetamiini kasutatakse kõige rohkem kõigis linnades, reedavad reoveed. Terviseinstituudi toksikoloogiaosakonna juhataja Teemu Gunnar märkis terviseinstituudi kodulehel, et möödunud aasta näitajad olid kõige kõrgemad kogu mõõtmisajaloo jooksul. Metamfetamiini tarvitamine on seevastu vähenenud. 

Narkootikumide tarvitamist on uuritud Soome reovetest alates aastast 2012, kuid möödunud aastal tehti eriti suur uuring, mis hõlmas 23 linna, enne on olnud uuringus kõige rohkem 14 linna. Uuring kattis üle poole Soome elanikkonnast.

Helsingi juhib

Selgus, et kui kõik narkootikumid kokku liita, tarvitatakse kõige rohkem narkootikume Helsingi piirkonnas, järgnesid Lahti ja Kouvola. Ka Kotka ja Espoo on esirinnas.

Kõige vähem tarvitati narkootikume seevastu Savonlinnas, Kokkolas, Poris, Kajaanis ja Seinäjoel. Andmete võrdlusel peab arvestama sedagi, et linnade veepuhastusjaamadesse jõuab ka lähiümbruse reovesi.

Näiteks Helsingi Viikinmäe puhastusjaama jõuab ka osa Vantaa reoveest, Kerava jt piirkondade reoveed.

Lahtit on viimastel aastatel kutsutud meedias Soome amfetamiinipealinnaks, kuid uuringu järgi võitis seekord napilt hoopis Kouvola, kirjutab Helsingin Sanomat.

Ka kokaiini tarvitamine on kasvanud - seda tarvitati möödunud aastal mitu korda rohkem kui kümnendi algul.

Kokaiini kasutati kõige rohkem Helsingis, millele järgnesid Espoo ja Lahti. Üllatuslikult jäi neljandale kohale Maarianhamina, kus teiste ainete kasutamine oli selgelt harvem kui mujal.

Kokaiini tarvitatakse suures osas pealinna ümbruses ja Lahtis, märkis Teemu Gunnar. Tarvitatakse ka mujal, aga juhuslikumalt.