Liigne valuvaigistite ja uinutite võtmine süvandab nii une- kui peavaluprobleeme. Foto: Vida Press
Hea nõu
26. märts 2019, 12:58

PEA VALUTAB HÄIRIVALT: kas uni leevendab või hoopis tekitab peavalu?

Tänavuse  peavalupäeva fookuses uni – see võib olla tõhus peavalude leevendaja ja ennetaja, samas pole liialt kaua pikutamine kasulik.

Eesti Peavalu Seltsi presidendi, Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloogi Mark Braschinsky sõnul on peavalu sage terviseprobleem, millega on kokku puutunud üheksa inimest kümnest.

Viljandi haigla sisekliiniku ülemarst, neuroloog ja unehäirete spetsialist Katrin Põld selgitab, et paljudele migreenihaigetele tundub magama jäämine ainus võimalus pääseda migreenihoost.  Ent unepuudus või katkendlik ööuni on ka üsna tüüpilised migreeni või teiste peavalude vallandajad.

Peavaluga tegelevad spetsialistid soovitavad vältida nii unepuudust kui liiga pikka magamist: „Liiga pikk voodis pikutamine une saabumise või säilitamise lootuses ei pruugi olla tulemuslik,“ kinnitab arst.

„Krooniliste peavaludega inimestel häirib peavalu uinumist ning võetakse valuvaigisteid ja uinuteid, mille liigne tarvitamine süvendab nii une- kui peavaluprobleeme,“ räägib dr Põld.

„Peavalu võib olla tingitud ka mõnest teisest haigusest. Näiteks keskeas avalduv hommikune tuim peavalu, millega kaasnevad suukuivus, öised hingamisseisakud ja norskamine, võib viidata uneapnoele. Taoline peavalu ei möödu enne, kui põhihaigus saab ravitud,“ lisab ta.

Peavaluarstid soovitavad peavalu ennetamiseks regulaarset unerežiimi.

Tule tasuta loengutele!

Eesti Peavalu Selts korraldab 30. märtsil peavaluteemalise loengupäeva, kuhu on tervisehuvilised oodatud loenguid kuulama ning arstidele küsimusi esitama.

Üritus algab kell 11 Viljandis Pärimusmuusika Aida väikeses saalis ning on kõikidele tasuta!

Esinevad arstid Mark Braschinsky, Katrin Põld, Heisl Vaher ning Tuuliki Hion. Oma patsiendikogemust jagab Marek Strandberg. Praktilises töötoas räägib peavaludest peavaluõde Kristi Tamela.