Haruldast haigust põdevat 11-aastast Sara Sofiat aitab juukseprotees. Foto: Erakogu
Lapsed
16. mai 2019, 11:27

11aastane Sara Sofia saab annetajate abil uue juukseproteesi

11-aastane Sara Sofia Anoushkal on harvaesinev karvakasvu häire  alopeetsia, mille korral puuduvad inimesel juuksed, ripsmed, kulmud ja muud kehakarvad. Juuste asendamiseks vajab tüdruk vaakum-juusteproteesi. 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond toetab annetajate toel Sara Sofia juukseproteesi ostu ning selle soetamisega kaasnevaid reisikulusid üle 5000 euroga.

Harvaesineval autoimmuunhaigusel puudub spetsiifiline ravi. Enamasti kasutavad selle diagnoosiga inimesed parukaid, kuid sellega ei saa näiteks sportida, ujuda ja muul moel aktiivne olla. Tänapäeval on juuste asendamiseks üks parimaid võimalusi vaakum-juukseprotees. Esimese juukseproteesi sai Sara Sofia lastefondi toel kolm aastat tagasi, kuid nüüd vajab ta uut ja kaasaegsemat.

Biomaterjalist juukseproteesi valmistamiseks kasutatakse 3D-printeriga valmistatud peakuju jäljendit. Jäljendi järgi toodetakse kehatemperatuuriga kohanduv ning vett ja higi taluv mütsilaadne põhi, millele kinnitatakse naturaalsed juuksed. Protees liibub vaakumiga peanaha külge ega tule peast ära.

Kahjuks ei ole sellised juusteproteesid veel Eestis kättesaadavad. Sara Sofia pere on leidnud sobiva tootja Uus-Meremaalt, 3D-jäljendi selle tarvis  saab aga teha Rootsis. Proteesi valmistamine ning transport on väga kallis, mistõttu Sara Sofiale tuli appi Lastefond, kattes nii proteesi valmistamisega seotud sõidukulud kui ka proteesi valmistamise kulud. 250 euroga toetab peret kohalik omavalitsus.

Sara Sofia ema Kadri Krooni sõnul on oluline saavutada ühiskonnas arusaam, et tema tütrega sarnase diagnoosi saanud inimesed vajavad tuge ja mõistmist ning riigi tervishoiusüsteem peaks neid toetama. 

 „Praegu on Eestis selle diagnoosiga olukord selline, et inimene saab hea nahaarsti juurde sattudes pärast pikka proovide jada diagnoosi, loeb ise internetist, mis teda ees ootab ja see on kõik. Puudub igasugune toetus, teavitus ja tugi. Pärast alopeetsia tugigrupiga liitumist oleme kohanud täiskasvanuid, kes on terve elu olnud stressis, kusagil nurgas ja varjanud probleemi isegi lähedaste eest, “ lisab Sara Sofia ema Kadri Kroon.

 „Lastefondil on äärmiselt hea meel, et Sara Sofia pere on otsustanud probleemist avalikult rääkida ja sel viisil panna ehk kaasa mõtlema nii riigi tervishoiupoliitika üle otsustajad kui ka avalikkuse. Meil on hea meel, et oleme heade annetajate toel saanud Sara Sofiat juba mitmendat korda toetada,“ lisas Lastefondi strateegiajuht Siiri Ottender-Paasma.

Sara Sofia totuseks on võimalik teha ühekordne või püsiv annetus SA Tartu Üikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontole ja märkides selgitusse “Sara Sofia”:

 Swedbank IBAN EE682200221015828742

 SEB IBAN EE261010220014910011

 Luminor IBAN EE791700017000285384

 LHV IBAN EE527700771000610813

 Coop IBAN EE824204278603586607