Foto: Vida Press
Uudised
4. juuni 2019, 18:30

ALATI POLE VAJA KIIRABI: nüüd saab virtuaalkliinikust kutsuda koju pereõe (4)

Sellest nädalast saab virtuaalkliiniku Minudoc.ee vahendusel kutsuda koju pereõde – ka õhtuti ja nädalavahetustel.

Esialgu saab pereõe tasulist koduvisiiti tellida Tallinnas ja selle lähiümbruses – Laagris, Peetris ja Viimsis. Kui projekt osutub edukaks, saab tulevikus pereõde koju tellida ka teistes suuremates Eesti linnades. Arvestada tuleb 30eurose tasuga. 

Kiirabi väljakutsete arv on aasta-aastalt kasvanud, kusjuures pea pooltel juhtudel piisas kodus abi andmisest. „Oluline osa erakorralise meditsiini väljakutsetest on seotud teemadega, mida saab lahendada ka perearst või pereõde,“ ütles Tallinna kiirabi juht Raul Adlas. „Kasvanud on ka selliste väljakutsete arv, kus emad-isad paluvad lapsed üle vaadata või tuleb kiirabil tegeleda allergiatega või hirmudega ümberlükkamisega.“

Minudoc.ee keskkonna kaudu saab kutsuda pereõde koduvisiidile juba samaks päevaks ning eelneva perearsti konsultatsioonita.

Pereõde saab koduvisiidil võtta mitmeid proove, teha põletikunäitajate hindamiseks kiirteste, kontrollida vererõhku ja -suhkrut, vaadata kõrva-ninna-kurku, kuulata kopse, hinnata lööbeid või anda haigele ja tema pereliikmetele juhiseid. Väikelaste emad saavad küsida nõu haiguste ja imiku hooldamise kohta, vajadusel konsulteerib pereõde ka perearstiga. Koduvisiidi kohta tehakse sissekanne patsiendi digiloosse, et sellega saaks hiljem tutvuda nii patsient kui ka tema perearst.

 „Kas teenus leevendab ka erakorralise meditsiini ülekoormust, saab ehk hinnata mõne aasta pärast, kuid see on vähemalt oluline suund, muutmaks mõttemalli ning suunamaks patsienti otsima ka teisi võimalus,“ arvas Raul Adlas.