Kahjuks pole võimalik nohu täiel määral ennetada. Foto: Vida Press
Hea nõu
27. oktoober 2020, 05:00

NINA ON VASTIKULT KINNI? Kõige paremini aitavad need looduslikud vahendid! (3)

Nina kinni? Mida teha, et see lahti saada? Proviisor Mariana Džaniašvili jagab Südameapteegi blogis lihtsaid nõuandeid, kuidas nohu leevendada.

Kõige populaarsem looduslik vahend kinnise nina avamiseks on meresoolalahus. See vähendab tõhusalt nina ja urgete kinnisust külmetuse või gripi puhul, puhastab ninakäike, selle abil loputatakse ninast välja haigusetekitajad ning ühtlasi niisutatakse limaskesta. Meresoolalahus aitab taastada ninafunktsioone, mille tulemusena väheneb tüsistuste (põskkoopapõletik, keskkõrvapõletik) risk ja paraneb nina kaudu hingamine.

Meresoolalahust tuleks kasutada püstises asendis, pihustades 1–3 annust mõlemasse sõõrmesse 2–3 korda päevas. Lahus on täiesti looduslik. See ei tekita sõltuvust ja sobib kasutamiseks iga päev kas üksinda või koos allergiaravimitega. Suuremahulise ninaloputuse efektiivsus ninavaevuste leevendamisel on tõestatud paljude uuringutega.

Foto: Pixabay

Et saada nina kiiresti lahti, tuleks loputada nina mereveelahusega mitu korda päevas, kasutades hüpertoonilist ninaspreid. Nohu ennetamiseks sobib igapäevane ninahooldus isotoonilise ookeaniveega. Vajadusel võib võtta juurde suukaudset nohuravimit (tablette) või kasutada spreisid - kui nina on väga kinni ja tugevalt turses. Keemilisi ninaspreisid kasutades tuleb kinni pidada n-ö seitsme päeva piirangust. Kui kasutada kauem, harjub nina spreiga ära ja tekib sõltuvus.

 Kinnist nina aitavad avada ka eeterlike õlide baasil valmistatud tilgad (nt Carmolis) või salvid, mis on mõeldud  rinnale  ning nina alla määrimiseks (nt Hustagil).

Carmolise tilgad on kümne ürdi eeterlikest õlidest (harilik aniis, hiina kaneel, harilik sidrunhein, harilik sidrunipuu, tähklavendel, lõhnav muskaadipuu, nelk, lavendlilehine salvei, laialehine lavendel ja tüümian) koosnev segu, mida võib lisada kuumale teele, et turgutada organismi ja saada sooja. Tilku kuuma vee sisse segades saab teha inhalatsiooni kinnise nina leevendamiseks.

Magamise ajal kergendab hingamist ka teepuuõli, eukalüptiõli, männiõli, nuluõli või muu eeterlik õli, mida võiks tilgutada padjale või salvrätile 3–5 tilka korraga. Inhaleerimiseks võib kasutada ka nohupulka.

 Kas nohu saab ennetada?

Kahjuks ei ole võimalik nohu täiel määral ennetada. Kõige tõhusam meetod viiruste leviku piiramisel (eelkõige laste seas) on osutunud tavaline käte pesemine seebiga. Viiruste leviku tõkestamisel võib abi olla ka näomaski kandmisest ning nina loputamisest isotoonilise lahusega (vähemalt kolm korda päevas).

Foto: Pixabay

Tõhus nohuravi

Nohuravimid on saadaval pihustina ja tabletina. Sageli kasutatakse ühte neist, aga vajadusel võib kombineerida mõlemat korraga, et saada kahekordne leevendus.

Ninakaudne ravim peaks aga olema selline, mis ei kahjusta limaskesta ega tekita nohurohust sõltuvust.

Loputa nina hüpertoonilise spreiga või kasuta eeterlike õlidega ninaaerosooli.

Kanna aroomiplaastrit. Riietele kinnitamiseks mõeldud eeterlikke õlisid sisaldav plaaster parandab nina kaudu hingamist ja leevendab ninaeritisega kaasnevat ebamugavustunnet.

Kolm head nõuannet ninakinnisuse vastu

Loputa nina hüpertoonilise mereveega vastavalt vajadusele, kas või kogu nohu kestuse ajal. See kergendab nuuskamist, aitab viirusi ninast välja loputada, alandab limaskesta turset ning niisutab kuivanud limaskesta.

Vajaduse korral võta juurde suukaudne nohuravim. Ninakaudsete keemiliste nohuravimitega kaasneb oht jääda ravimist sõltuvusse ning kahjustada nina limaskesta,  kui neid kasutada üle 7 päeva.

Säilita positiivne meel, sest külmetusega kaasnev viiruslik nohu möödub tavaliselt ühe nädalaga. Juba mõne päeva pärast on sul väga tõenäoliselt palju parem kui täna!