Kui gripi sümptomid on kerged, pole ilmtingimata vaja arsti diagnoosi.Foto: Mari Luud
Uudised
27. detsember 2019, 11:18

ETTEVAATUST! Gripp levib laialdaselt (1)

Terviseamet annab teada, et grippi haigestumine on tõusutrendis. Haigestumuse intensiivsus on küll endiselt madal, kuid gripi levik on laialdane. 

Möödunud nädalal (16.-22.detsembril) pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3001 inimest, pooled haigestunutest olid lapsed. Arstide poole pöördunute üldarv püsis ülemöödunud nädalaga võrreldes samal tasemel, kuid nende hulgas hakkas kasvama gripitaoliste haigestumiste arv ning 18% võrra suurenes grippi haigestunute osakaal.

Haigestumus ei ületa veel varasemate aastate tavapäraseid gripihooaja näitajaid. Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 227,5. Keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Tallinnas ja Harjumaal, Tartumaal ja Läänemaal.

Möödunud nädalal kinnitati laboratoorselt 15 A-gripiviirust ning 11 B-gripiviirust. Grippi haigestumisi registreeritakse Tallinnas, Harjumaal, Narvas, Järvamaal, Jõgevamaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal, Põlvamaal, Tartumaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal. 

Terviseamet tuletab meelde, et kui sümptomid on kerged ja inimene ei kuulu riskirühma, ei ole ilmtingimata tarvis arsti diagnoosi ega ravi ja võib põdeda kodus. Vältida tuleb kontakte lähedastega olla kodus, kuni temperatuur normaliseerub ning sümptomid kaovad.

Informeerige haigusest kindlasti perearsti talle helistades või e-kirja teel. Jälgige oma seisundit ja halvenemise korral võtke ühendust perearstiga.

Terviseamet soovib kõigile häid jätkuvaid pühi - olge füüsiliselt aktiivne, jalutage värskes õhus, magage piisavalt, vältige stressi, jooge piisavalt vedelikke ja sööge täisväärtuslikku toitu.