Foto: EPA/Scanpix
Maailm
21. jaanuar 2020, 21:35

Hiina viirus ajab kombitsaid laiali: USA arstid kinnitasid esimese haigusjuhtumi (30)

Arstid Washingtoni osariigist kinnitasid, et tuvastasid esimese haigestunu Ameerika pinnal, kirjutab New York Times. Ühelt ebasanitaarselt turuplatsilt levima hakanud gripiviirus on lisaks Hiinale jõudnud viide riiki. Vähemalt teadaolevalt. 

Koroonaviirusse haigestunud on sadu, surmaga on haigus (taas, teadaolevalt) lõppenud kuuel inimesel. Haigestunuid leiab lisaks sadadele hiinlastele ning ühele ameeriklasele ka Taiwanist, Lõuna-Koreast, Jaapanist ning Taimaalt. Enamike patsientide puhul võib täheldada, et nad külastasid hiljuti just Wuhanit. Linnas on elanikke 11 miljoni kandis.

Viirus levib välismaale osaliselt tänu õnnetule juhusele praegusel aastaajal: 25. jaanuaril algab Hiina uusaasta, paljud üle maailma elavad hiinlased reisivad sinna, et pühade ajal perega olla ning pidustustest osa võtta. Ka ameeriklane, kes viirust põeb, tuli äsja reisilt Wuhani linnast. Arstide sõnul tunneb haigestunud meesterahvas end ikka väga kehvasti. Haigestunutel tekib palavik, hingeldus ja kahepoolne kopsupõletik.

Viiruse kohta pole veel kuigi palju teada, peale selle, et ta sai alguse turult, kus müüjad parseldavad ka elusloomi ja -linde. Kokkupuude mõne kaubaartikliga ilmselt haiguspuhangu ka põhjustas, ent millisega täpsemalt, teadlased veel öelda ei oska. Ka ei ole kindel, kui kergesti levib viirus inimeselt inimesele. Paraku ei saa enam väita, et see on täiesti võimatu, ühes Hiina terviseasutuses nakatus koroonaviirusse tervelt neliteist meditsiinitöötajat, kes üht haiget põetasid. Ent ekspertide sõnul võis tolle haige näol tegemist olla nn  supernakkajaga, kes on pigem erijuhtum. See ei tähenda veel, et tavaline haige teisi inimesi sama kergesti nakatab. Kuid kindel pole seegi.

Eesti Terviseamet paneb südamele, et kui eestimaalased Hiinat külastavad, tuleb kindlasti hoiduda sellistest turgudest, kus elusloomi müüakse. Otselennud Wuhanist Euroopasse toimuvad kolme sihtkohta – Pariisi, Londonisse ja Roomasse. Nendes lennujaamades on kasutusele võetud ka ennetusmeetmed.