Varateismeikka jäävad mitmed arengu ohukohad, näiteks liiga kiire kasv või hoopis vastupidi kasv, mida ei tule ega tule.Foto: Vida Press
Lapsed
17. veebruar 2020, 11:39

PEREARST MANITSEB: vanemad, tooge oma lapsed õigel ajal kontrolli!

Perearst Piret Rospu on mures, et perearsti juurde kontrolli jõuab nii vähe 11–12aastasi ehk viiendate klasside õpilasi. „Just selle viienda klassiga seoses olen kuulnud igat sorti nördimapanevaid lugusid," tõdeb perearst oma blogis. Kui see aeg magatakse maha, on vahel juba hilja mõnda terviseprobleemi korda saada. 

Täna ma kirjutan teemast, mille puhul päriselus on näha probleeme. Enne kooliminekut tehakse lastele perearsti juures põhjalik tervisekontroll ja edasised läbivaatused jagunevad kooliõe ja perearsti vahel. Kui kooliõdede juurde lapsed veel kuidagi (loodetavasti) jõuavad, siis perearsti juurde no kuidagi üldse mitte. Ja perearsti juures peaks käima see õige kriitiline viies klass, mis tegelikult ei tohiks vahele jääda.

"Just see viies klass on paljudel õdedel ja arstidel nii koolides kui perearstikeskustes murekohaks," tõdeb perearst Piret Rospu. Foto: Erakogu

Milline näeb praegu välja koolilaste tervisekontrollide plaan?

Läbivaatuste ajad, teostajad ja sisu on võetud viimasest, ma ei teagi, kas praegu juba vastu võetud või ikka veel vaidlemisel olevast laste tervise jälgimise juhendist. Tervisekontrolli sisu on juhendis märksa põhjalikumalt lahti kirjutatud, ma tegin siia suvalise valiku nendest asjadest, mis mulle tähtsamad tunduvad.

11–12 aastat (V klass)

Perearst:             

  • Tutvumine lapse arengu ja tervisliku seisukorraga ja kehaline üldine läbivaatus
  • Käitumine ja meeleolu (depressiivsus, agressiivsus, rahutus, üksindus jm), suhted perega ja eakaaslastega, kohanemine klassis
  • Diabeedi suure riskiga lastel paastuglükoosi või glükoosi taluvuse testi tegemine teist tüüpi diabeedi avastamiseks puberteedi algusest või alates 10. eluaastast
  • 12-aastastel tütarlastel kooliõe juures vaktsineerimine HPV vastu

(Pikemalt saad tervisekontrollidest lugeda SIIT.)

Minu teada on nii, et õppeaasta alguses saadavad kooliõed lapsevanematele kirja: kas olete nõus, et laps tuleb läbivaatusele? Kas olete nõus, et last vaktsineeritakse? Või et: käesoleval õppeaastal on ette nähtud tervisekontroll perearsti juures, palun võtke oma laps kaenlasse ja käige ära.

Ja siis seal teises toru otsas olen mina, kes esimesse klassi minejate tervisekontrolle teeb igal aastal paarkümmend ja siis viiendate klasside lapsi satub heal juhul üks-kaks aasta peale ja üheksandate klasside omi vaid need, kellel ei lubata kooli lõpetada või järgmisse kooli sisse astuda, kui perearsti man tervisekontrollis käidud pole.

Just see viies klass on paljudel õdedel ja arstidel nii koolides kui perearstikeskustes murekohaks. Kui see vahele jääb, siis tervisekontrollide, mõõtmiste-kaalumiste, vererõhu mõõtmise ja nägemise kontrolli intervall venib nelja aasta pikkuseks ja see on liiga pikk aeg.

Foto: Pixabay

11–12-aastaselt algab osadel lastel juba kiire kasvu periood, samuti võivad alata murdeeaga seotud muutused. Just varateismeikka jäävad mitmed arengu ohukohad, näiteks liiga kiire kasv või hoopis vastupidi kasv, mida ei tule ega tule.

Kasvamisega koos vajab tähelepanu skeleti areng, aga ka üle- või alakaal ning intensiivselt treenivatel lastel tekkida võivad liigestega seotud probleemid. Tähelepanu nõuab murdeea hilinemine. Vererõhuprobleeme leitakse laste hulgas järjest rohkem ja rohkem. Mõnel ülekaalulisel ja täiendavate riskiteguritega lapsel võib olla vajalik juba suhkruainevahetuse testimine. Mitmeid neid probleeme on võimalik lahendada, kui neid varakult märgata, aga tõtt-öelda on päris raske märgata, kui lapsed vastuvõttudele ei jõua.

Foto: Pixabay

Just selle viienda klassiga seoses olen kuulnud igat sorti nördimapanevaid lugusid. Lugu lapsest, kellel ei alanud ega alanud kasvuspurti ja kes lõpuks IX klassis perearsti juurde jõudes oli juba oma lõpliku pikkuse täis kasvanud ilma kasvuspurdita ja jääbki eluajaks lühikeseks. Seda last oleks saanud raviga aidata.

Või lugu ühest koolist, kus direktor palus kooliõel viienda klassi lapsed läbi vaadata ja seal peaaegu igal neljandal tuli välja midagi, mis nõudis tähelepanu – enamjaolt silmanägemise halvenemine või lülisambaprobleemid.

Üldine seisukoht on praegu, et viiendate ja üheksandate klasside laste jõudmine perearsti juurde tervisekontrolli on lastevanemate vastutus. Ma olen sellega teoorias igati nõus. Praktikas aga pean ikkagi siia kirjutama manitseva postituse, et on vaja perearsti juurde aeg kirja panna, laps käe kõrvale võtta ja kohale ilmuda. Perearstid töötavad ka pärast koolitundide lõppu, terve õppeaasta jooksul on võimalik üks aeg kohale minekuks leida küll.