Foto: Erki Parnaku
Uudised
6. märts 2020, 20:37

Mailis Reps: palve 14 päeva kodus olla tähendab kodus olemist, kino trenn jms ei tule kõne alla 

Koroonaviirusega Tallinna õpilane on kodusel jälgimisel, Kristiine gümnaasium suleti kaheks nädalaks. Koolikaaslane: „Natuke on hirm küll.“ (8)

Reedel tuvastati ühel Tallinna Kristiine Gümnaasiumi õpilasel Covid-19 nakkus. Kuna laps on viibinud koolis, jäetakse vähemalt kaheks nädalaks ära õppetöö koolimajas ning tehakse seal põhjalik ruumide desinfitseerimine. „Natuke on hirm küll,“ tunnistab üks tema koolikaaslane.

Kool korraldab seni õppetööd mittestatsionaarselt. Koroonaviiruse diagnoosi saanud õpilane on kodusel jälgimisel.

Kuna ei ole võimalik tuvastada, kellega haigeks jäänud õpilane koolis viibides kokku puutus, palutakse kõigil Kristiine gümnaasiumi õpilastel püsida kaks nädalat kodus ja vältida kontakte väljaspool kodu. Samuti palutakse selle kooli õppuritel mitte osaleda huvi- või sporditegevustes.

Haridus- ja teadusministeerium peab sellist ettevaatusabinõu vajalikuks, et tõkestada viiruse levikut. Välistamaks nakkuse levikut koolides ja lasteaedades, palub ministeerium kõigil haridusasutuste juhtidel koostöös asutuste pidajatega olla valmis kuni kaheks nädalaks uksed sulgema ja korraldama õppetööd mittestatsionaarselt, juhul kui selleks tekib vajadus.

Koroonaviiruse diagnoosi saanud Tallinna õpilane on kodusel jälgimisel

Põhja-Itaaliat külastanud Tallinna õpilane viibib kodusel ravil. Terviseamet on nii haigestunud õpilasega kokku puutunud õpilased kui ka õpetajad lähikontaktsetena jälgimise alla võtnud. Siiani ei ole ükski Eestis koroonaviiruse diagnoosi saanud patsientidest nakatunud Eestis, vaid riskipiirkondades reisides.

„Õpilane käis pärast koolivaheaega koolis ainult ühel päeval, kuid ettevaatusabinõuna otsustas kooli juhtkond viia kogu kooli kaheks nädalaks koduõppele. Kool on terviseameti juhiste järgi läbi viinud vajalikud puhastustoimingud. Kooli ja nakatunud õpilase klassi lapsevanemaid on teavitatud ja nad on saanud juhised oma laste jälgimiseks. Järgime terviseameti suunisteid ja vajadusel oleme valmis õppetööle ka piiranguid seadma. Praegu soovitame koolivaheajal riskipiirkondades käinud õpilased kindlasti kaheks nädalaks koju jätta,“ ütles Tallinna abilinnapea Vadim Belobrovtsev.

Nii Tallinnas kui Tartus tegutsevad lisaks kiirabi tavalistele kiirabibrigaadidele ka tervishoiutöötajast ja erakorralise meditsiini tehnikust kaheliikmelised lisabrigaadid, mis teenindavad vaid koroonaviiruse kahtlusega seotud väljakutseid. Kaheliikmelised brigaadid võtavad proove nakkuskahtlusega inimese kodus. Avalikesse kohtadesse (nagu lennujaam ja sadam) reageerib koroonaviiruse kahtluse korral ööpäevaringselt kolmeliikmeline kiirabibrigaad, mis toimetab nakkuskahtlusega inimese ka haiglasse.

Terviseamet on kokku analüüsinud 184 koroonaviiruse proovi, neist 174 on osutunud negatiivseks. Kokku on Eestis tuvastatud 10 koroonaviiruse juhtu, kõik nakatunud olid eelnevalt viibinud riskipiirkonnas.

Maja tehakse lastest tühjaks

Kella kahe paiku leiab koolimaja hoovilt trobikonna põhikoolilapsi, kes ei lase end uudistest häirida. „Tuleb loputada koroona viinaga alla,“ teeb keegi nalja.

Pärimisel selgub, et tegu on kuuenda klassi tüdrukutega, haigeks jäänud poiss käis aga kaheksandas klassis. „Natuke on hirm küll,“ ütleb üks koolilaps.

Kaks nädalat peavad nad veetma nüüd koduseinte vahel ega tohi minna ka linna peale jalutama. 

Aeg-ajalt peatub maja ees mõni auto, kust väljub oma koolijütsile järele tulnud lapsevanem. „Mina lugesin uudisest Facebookis,“ ütleb Jekaterina, kelle laps käib esimeses klassis. Erilist muret ta ei tunne, kuna nõnda noored lapsed paiknevad tema sõnul koolimaja teises otsas, vanematest eraldi.

Sissepääsu valvav triibulises kampsunis tädi suunab samal ajal olukorda. „Kuhu sa lähed?“ küsib ta ühelt tagasi majasse suunduvalt poisilt.

„Koju.“

„Aga koju saab ju sealtpoolt.“

Poiss soovib vaid kaasa võtta oma kehalise kasvatuse riided, mida tal ka lubatakse.

Teinegi laps võtab suuna koolimaja poole. „Enam ei tohi minna kooli sisse ju,“ manitseb tädi. Leebudes seejärel: „No võta ära oma jalanõud.“

Nagu ütleb valvetädi, siis vanemad lapsed on juba pea kõik lahkunud ning väiksematestki on alles vähesed. Koolijuhtkond peab aga koosolekut.

Eemalt kostub laste kilavakõlalist kära, millest võib selgelt eristada ühtainsat sõna: „koroona“.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps: 14 päeva kodus olemist tähendab kodus olemist, trenn, sõbrad, kino jms ei tule kõne alla

Haridusminister Mailis Reps käis reede õhtul "Ringvaates", kus sõnas, et koduõppe korras käivad noored endiselt koolis ning osalevad õppetöös elektrooniliste vahendite abil, näiteks Skype'i või mõne muu e-õppevahendi kaudu. "Lapsed saavad kindlasti palju iseseisvat tööd, aga kuna õpilased lapsed teevad kodutööd niikuinii väga palju, erinevalt väga paljudest riikidest, siis selline isikliku töö ja individuaalse töö kogemus meil on," kommenteeris Reps.

Minister ka rõhutas, et palve püsida 14 päeva kodus tähendab, et tuleb püsida kodus ning mitte väljas käia. "See palve olla 14 päeva kodus olla tähendab kodus olemist. See tähendab ka seda, et sul ei tule sõbrad külla, et vanavanemad ei tule vahepeal pannkooke küpsetama. Kui nad peaksidki tulema, siis nad on omakorda 14 päeva jälgimisfaasis," toonitas Reps ning märkis, et kui tänavale jalutama minek tuleb veel kõne alla, siis poodide, kino, huviringide jms külastamine tuleks koduõppele jäetud õpilastel kindlasti ära jätta.

Riskipiirkonnast naasnutel tuleb 14 päeva enda tervist jälgida ja kodus püsida

Inimesed, kel on koroonaviirusega nakatumise põhjendatud kahtlus, peaksid helistama oma perearstile või perearsti nõuande telefonile 1220. Terviseseisundi halvenemisel tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Koroonaviirust tasub kahtlustada juhul, kui inimene on viimase 14 päeva jooksul käinud haiguse riskipiirkonnas ja tal esinevad haigusele iseloomulikud sümptomid. Muul juhul võib olla tegemist Eestis laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega.

Lisaks hingamisteede haiguste sümptomitega inimestega lähikontaktist hoidumisele aitab nakkushaigustesse haigestumist vältida hügieenireeglite järgimine, mille väga oluliseks osaks on korralik ja pidev käte pesemine.

Lähtuvalt haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) riskihinnangust on alates 26. veebruarist koroonaviiruse riskipiirkondadeks Hiina Rahvavabariik, Põhja-Itaalia (Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piemonte regioonid), Iraan, Jaapan, Singapur ja Lõuna-Korea.