Pärast käte pesemist või antiseptilise vahendi kasutamist on oluline panna kätele alati ka niisutavat või toitvat kreemi või salvi.Foto: Vida Press
Hea nõu
17. märts 2020, 08:16

KÄTE NAHK ON PIDEVAST PUHASTAMISEST ÄRRITUNUD? Abi on nendest nippidest ja vahenditest!

Paljud inimesed kurdavad, et pidev käte pesemine ja desinfitseerimine on naha ära rikkunud – see punetab, kipitab ja ärritus ei taha üle minna isegi pärast kreemitamist. Kuidas käsi säästa, soovitab Apotheka proviisor Triinu Entsik-Grünberg.

Naha hooldamine on käte hügieenis pesemise ja antiseptika kõrval tähtis roll, rõhutab apteeker. „Käsi tuleb ka kreemitada, vastasel juhul võivad seep ja naha kaitsekomponendita antiseptik nahka ärritada. Kui antiseptik satub kuivanud naha lõhedesse, võib see tekitada valu ja kipitust.“

Käsi tuleb pesta sooja veega, kuid vesi ei tohi olla liiga tuline, rõhutab apteeker. Tuline vesi kahjustab naha kaitsebarjääri, nahk kuivab liigselt ja ärritused ja lõhed on kerged tekkima. Kui naha kaitsebarjäär on kahjustatud, võib nahalõhe viia isegi nahapõletikuni. „Lõhede ennetamiseks sobib kasutada näiteks Abilari salvi kuusevaiguga, astelpajusalvi Tervix või teisi toitvaid ja niisutavaid salve,“  soovitab Entsik-Grünberg .

Kui lõhed on juba tekkinud ja halvimal juhul nii sügavad, et isegi veritsevad, tuleb neid hooldada nagu tavalisi haavu: puhastada, desinfitseerida, vajadusel  kasutada põletikuvastast kreemi (nt joodi sisaldavat salvi) ning katta lõhed plaastri või sidemega.

Kui kätel on suuremad lõhed, tuleks kodutööde tegemisel ja aias nokitsemisel tõmmata kätte kaitsekindaid. Kummikinnaste all peaksid olema ka riidest kindad.

Vali õige pesemisvahend ja kreem

Proviisori sõnul säästavad käsi tundlikule nahale mõeldud pesemisvahendid, mis välja töötatud spetsiaalselt tundliku, allergilise, kuiva, väga kuiva ja atoopilise naha igapäevaseks hügieeniks. Näiteks Babe õliseebil on nn seebivaba koostis, mis kaitseb nahka kareda vee eest ja aitab kahjustustel paraneda. See sisaldab ka oomega- 3, -6 ja -9 rasvhappeid, mis taastavad nahka.

Pärast käte pesemist või antiseptilise vahendi kasutamist on oluline panna kätele alati ka niisutavat või toitvat kreemi või salvi. „Õhtul enne magamaminekut võib kanda kätele rohkesti toitvat-niisutavat salvi või kreemi ja tõmmata kätte puuvillased kindad,“ pakub Entsik-Grünberg head nippi. Kreemidest tasub valida väga kuivale nahale mõeldud kreeme ja salve.

„Abi võib olla ka paarikuisest kuurist B-rühma vitamiinidega, mis aitavad nahka kaitsta ning seda korras hoida. Vajaduse korral võib juurde võtta C-vitamiini, kui seda toidus napib: C-vitamiini vaeguse korral kipuvad haavad visalt paranema,“ soovitab apteeker.

Kui hoolimata kõigest olukord ei parane, tasub pöörduda perearsti poole, sest tegemist võib olla hoopis psoriaasi ilmingu, ekseemi või seenega. Seda aitab välja selgitada juba perearst.