Foto: Youtube/ ValitsuseUudised
Eesti uudised
20. märts 2020, 11:46

VIDEO | Reinsalu: rahvusvahelised regulaarliinid eestlaste kojunaasmiseks ahenevad (4)

Reede keskpäeval toimus superministeeriumis igapäevane asutusteülene briifing. Tervet Eesti rahvast ei jõua me ära testida, põhjendas terviseameti Põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik valikuliselt koroonatestide tegemist. Välisminister Urmas Reinsalu tõdes, et Eesti kodanike koju toomise võimaluste aken on ahenemas ning Soome soovib keelata pendelrände.
 

Plaani järgi on briifil terviseameti Põhja regionaalosakonna juht Ester Öpik, samuti kultuuriminister Tõnis Lukas, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi ning rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro, kes annavad ülevaate majanduse turgutus- ja toetusmeetmetest. Lisaks annab välisminister Urmas Reinsalu ülevaate liikumispiirangutest Eesti ja Soome vahel.

Terviseamet: ärme kaota valvsust

Öpiku sõnul on tuvastatud 16 uut juhtumit, seega on Eestis praegu 283 laboratoorselt kinnitatud juhtumit. „Praegune olukord on olnud analüüsi tulemuste järgi viimased seitse päeva stabiilne. Oleme teinud 200–300 testi päevas. Numbrite langus näitab seda, et oleme leviku avastanud selle algusjärgus ja olukord on stabiliseerumas. Me ei tohi sellest hoolimata kaotada valvsust ja peame end hoidma. Samamoodi peab kehtima nõue, et piirata sotsiaalseid kontakte. Vähem tähtis ei ole teadmine hügieenist ja kätehügieenist sealhulgas,“ rääkis ta.

Öpiku sõnul on praegu haiglas 10 inimest. Terviseamet on seisukohal, et testimist me jätkame ja seda fokuseeritult perearsti saatekirja alusel. „Testimise juures on oluline moment see, et üks asi on testimise kulu, aga teine asi on isikukaitsevahendid. Iga testi juures kulub üks komplekt isikukaitsevahendeid ja iga testi juures on üks tervishoiutöötaja. See on ressurss, mida peab jälgima ja hoidma,“ lisas Öpik.

„Tavapärane inimeste diagnoosimine ja ravi väljaspool koroonaviirust peab jätkuma ja nende patsientidega tegeletakse ka. Me laiendame küll testimist, aga siin on kindlad valikud sellepärast, et tervet Eesti rahvast ei jõua me ära testida, siin peab tegema valiku,“ põhjendas Öpik valikulise testide tegemist.

Lukas: hoiame oma kultuuritöötajaid

Kultuuriminister Tõnis Lukase sõnul on selge, et ka koroonaviiruse laine saab üks kord läbi. „Selleks peame hoidma oma kultuuritöötajaid ja riik on selleks eraldanud kaks miljardit eurot,“ teatas ta.

„Mis puudutab seda, et kultuuri- ja spordivaldkonnas ei saa enam nautida tulemusi ja vaadata asju otse, siis oleme jõudnud digiriiki ja oleme jõudnud sellepärast veidi paremasse olukorda, et kultuuriministeerium oli selle aasta kuulutanud digiaastaks,“ rääkis ta. Lukas kiitis ka ERRi selle eest, et ringhäälingu telekanalitel on võimalik vaadata Eesti filmide kullavaramut ja samuti on hakatud edastama etendusi.

Reinsalu: eestlaste koju toomise võimalused ahenevad

Reinsalu teatas, et Soome võimud on ka temaga suhelnud seoses Soome ja Eesti vahelise pendelrände keelamisega. „Kui neljapäeval oli veel kokkulepe et korra nädalas on luba Soome ja Eesti vahet reisida ilma karantiininõudeta, siis pühapäevast kell 00.00 tuleb uus kord. Kuni selle hetkeni on inimestel võimalik Eestist Soome minna. Ma esitasin Eesti valitsuse poolt siiski soovi säilitada pendelrände võimalus, aga vastuseks tuli, et Soome on oma otsuse teinud,“ seletas Reinsalu. Ta lisas, et Soome peaminister oli palunud Eestil koostada viiruse tõrjumise plaani, et selles oleks Soomega võimalik koostööd teha. „Meie välisministeerium alles täpsustab Soome välisministeeriumiga seda, kui paljusid inimesi see pendelrände keelamine mõjutab.“

Reinsalu rääkis, et reaalaajas on näha, kuidas Eesti kodanike koju toomise võimaluste aken on ahenemas. „Mul on hea meel, et viimane tagasipöördumine Egiptusest on aset leidnud. Meil on praeguses seisus olukord, et jätkub eriline laevaliin, mille oleme koos Tallinkiga käivitanud. Tahan tunnustada kõiki transpordiettevõtteid, kes on praeguses olukorras käitunud operatiivselt. Kokkuvõttes võib öelda, et ma tunnustan Tallinki, mis teeb välisministeeriumi palvel Megastariga neli lisareisi Eesti ja Soome vahel,“ rääkis Reinsalu. Ta kordas üle, et riigid teevad otsuseid piiride osas väga kiiresti ja olukord muutub reaalajas.