Piirangutest kinnipidamist aitavad tagada ka Soome kaitseväelased.Foto: Zuma Press
Maailm
1. aprill 2020, 15:00

Soome valitsuse kriisimeetmed on seni osutunud edukaks (1)

Soome terviseinstituudi (THL) hinnangul on valitsuse kehtestatud meetmed vähendanud riigis märgatavalt koroonaviiruse levikut, teatab Yle.

THLi tervishoiuosakonna juht Mika Salminen teatas täna toimunud pressikonverentsil, et valitsuse kehtestatud meetmed on olnud edukad. Tema sõnul levib koroonaviirus riigis kardetust aeglasemalt. „Kui valitsus poleks mingeid piiranguid seadnud, oleks võinud juhtumite arv plahvatuslikult kasvada,“ sõnas Salminen. Perekonna- ja sotsiaalteenuste minister Krista Kiuru sõnul kasvab soomlaste seas peagi testimisvõimalus. Lähiajal pidi see lausa kolmekordistuma – hetkel tehakse päevas umbes 2500 koroonaviiruse testi.

Sotsiaal- ja tervishoiuminister Aino-Kaisa Pekonen teatas, et Soome hangib lisaks kaitsevahendeid, millele on kulutatud juba mitusada miljonit eurot. Hetkel pole ministri sõnul riigis kaitsevahendite defitsiiti, ent mõnes piirkonnas on tooteid vähem kui teistes. Ka kohalikud ettevõtted on asunud kaitsevarustust tootma.

Peaminister Sanna Marini sõnul pole protsess siiski ideaalselt toiminud. Tema arvates on esinenud probleeme kommunikatsiooni ja informatsiooni levikuga ning kõik pole sujunud ka erinevate organisatsioonide, näiteks lennujaamade juhtimises. Marin teatas, et valitsuse COVID-19 töörühma laiendatakse ning peaministri kantseleisse luuakse juhtimiskeskus, et ametitevahelisi ettevalmistusi saaks kiiresti reguleerida.

28. märtsil hakkasid toimima Soome valitsuse poolt kehtestatud liikumispiirangud. Lukku pandi lõunapoolseim Uusimaa maakond, kuhu kuulub ka pealinn Helsingi. Piirangutega keelati Uusimaale sisenemine ja sealt väljumine – muidugi säilisid mõned erandid. Vähemalt 19. aprillini püsivate korralduste nõuetekohast järgimist kontrollib kohalik politsei.

Esmaspäeval teatas Soome valitsus, et nad kehtestavad käesoleva nädala jooksul uued piirangud, mille hulgas on ka reisijateveo keeld. Tallinki laev Megastar jätkab hetkel veel Helsingi-Tallinn liinil sõitmist tavalise graafiku alusel. Lisaks jätkuvale kaubaveole transpordib laev veel ka inimesi, kes soovivad kodumaale naasta. Põhjalikumalt loe tulevaste reisipiirangute kohta SIIT.