UUS NAKKUSKOLLE? Tartu Raatuse tänava ühiselamus pidu pidanud tudengid jagasid üksteisele viirust.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
17. aprill 2020, 11:35

Täiendatud kell 11.35

FOTOD | PIDU KOROONA AJAL: 6 lõbutsenud tudengit nakatusid, terviseamet testib ühikaelanikke (11)

Tartu ülikooli Raatuse tänava ühiselamu kuue elaniku Covid-19 proovid osutusid positiivseks ja terviseamet asus testima esmajärjekorras 42 sama korruse elanikku, arvestatud on ligikaudu 200 testiga.

Raatuse tänava ühiselamu on võõrastele suletud juba alates eriorulokorra kehtestamisest, lukus ustest pääsevad kaardiga sisse ainult ühiselamu elanikud. Reede hommikul kogunesid kriisikoosolekule nii Tartu Ülikooli kui ka Tartu linna kriisistaabid.

Reedel askeldavad politseinike toetusel fuajees terviseameti inimesed. Ühiselamust väljunud tudengid räägivad, et politseinikud kontrollivad kõiki sisse-välja liikujaid – on nad ikka siinsed elanikud ja kas nad peaksid karantiinis olema.

Terviseamet teavitas nakatunuid positiivsetest proovivastustest ning kehtestas koroonaviirusega nakatunutele karantiini ja nende kontaktsetele isolatsiooni. Järgmises etapis asutakse korruste kaupa testima kõiki ühiselamu elanikke.

„Terviseamet jätkab täna kõikide haigestunute nõustamist, et neid isolatsiooniks ette valmistada ja selgitada välja inimesed, kellega nad on kokku puutunud. Vastavalt kogutud infole koostatakse plaan viiruse leviku piiramiseks,“ ütles terviseameti Lõuna regionaalosakonna juhataja Tiia Luht.

Tartu kiirabi infektsioonivolinikud on haigestunuid ja nende kontaktseid juhendanud haigusega toime tulemiseks ja nakkuse leviku peatamiseks. Terviseamet on teavitanud üliõpilasküla, juhendanud ühiselamu personali desinfitseerimisel ning jaganud neile isikukaitsevahendeid nakatumise ärahoidmiseks.

Terviseameti lõuna regionaalosakond on praeguseks välja selgitatud, et 9. aprillil toimus ühiselamus üliõpilaste koosviibimine, kus osales 14 inimest, kellest mitmel olid haigustunnused. Koosviibimisel osalenutele lisaks teatasid veel kolm samas majas elavat üliõpilast, et nad on positiivse testitulemusega inimesega kokku puutunud, kuid nende testid osutusid negatiivseks.

Terviseamet paneb kõigile südamele, et viiruse leviku kõrgajal ei ole lubatud korraldada seltskondlikke üritusi. On väga tähtis, et haigestunud inimesed püsiksid kodus ja ei kannaks nakkust edasi.

Raatuse tänava kuuekorruselises maja on suurim Tartu Ülikooli ühiselamu, seal on kokku 706 kohta. Tüüpiliselt on korrus jagatud kolmetoalisteks boksideks ehk korteriteks. Igas toas elab kaks tudengit, kes kuue peale jagavad kööki, duši- ja tualettruumi.