Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
26. aprill 2018, 11:35

Istuv eluviis toob keskeas meestele kusemishäired

Keskealistel meestel, kes istuvad suurema osa päevast ja eriti palju ei liigu, on oma aktiivsemate eakaaslastega võrreldes kõrgem risk põie ja kuseteedega seotud häirete kujunemiseks.

Sellisel tulemusele jõudisd teadlased, kui analüüsisid ligi 70 000 keskmiselt 40-aastase mehe andmeid, kellel varasemalt põie ja kuseteedega seotud häired puudusid, vahendab meditsiiniportaal Med24. Kõik mehed täitsid küsimustikke oma aktiivsuse, istumise aja kohta ning IPSS-küsimustikku erinevate kuseteede sümptomite kohta (pidamatus, kusemisraskused, sagekusesus või urineerimisega seotud unehäired). Kliiniliselt oluliseks peeti IPSS-skoori  ≥8 palli. 

Keskmine istumise aeg päevas oli 8,4±3,6 tundi. Keskmiselt 2,6 aastat kestnud jälgimisperioodi jooksul kujunesid märkimisväärsed kuseteede sümptomid 9217 mehel. Võrreldes füüsiliselt mitteaktiivsete meestega oli meestel, kes kas või natukene liikusid, 6% väiksem tõenäosus ja meestel, kes said palju füüsilist koormust, 7% väiksem tõenäosus põie ja kusemisteedega seotud häirete kujunemiseks.

Võrreldes meestega, kes pidid päevas istuma vähem kui viis tundi, oli 5-9 või 10 ja enam tundi istunutel vastavalt 8% või 15% kõrgem tõenäosus tõbede tekkeks. Üle viie tunni istumist päevas oli sümptomitega oluliselt seotud, sõltumata füüsilise aktiivsuse tasemest. 

Seos istumise või füüsilise aktiivsuse ja põie ning kuseteede haiguste tekkimise võimaluse vahel jäi püsima ka pärast andmete kohandamist ülekaalulisuse ja diabeedi suhtes. Seega on alumiste kuseteede sümptomite tekke ennetamiseks oluline nii istumisaja vähendamine kui ka füüsilise aktiivsuse suurendamine.