Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja doktor Kai ZilmerFoto: Sven Arbet / Ekspress Meedia
Eesti uudised
11. märts 2020, 14:25

Nakkuskliiniku juht põhjendab, miks on Eesti kuraditosinast koroonahaigest haiglaravil vaid üksainuke (2)

Eestis on kolmapäevase seisuga 13 uudsesse koroonaviirusesse nakatunut. Neist vaid üks, Iraanist Türgi ja Riia kaudu Tallinna saabunud iraanlane, on isolatsioonis haiglas, ülejäänud viibivad kodusel ravil. Miks nii?

„Vastus on tõenäoliselt see, et kuna tegu oli esimese nakatunuga, siis olid meetmed maksimaalsed, et tekiks esmane kogemus,“ selgitab Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja doktor Kai Zilmer.

Tohtri sõnul on nakkuse levimise seisukohalt tähtsaim, et inimesed püsiksid kodus ega käiks ringi. Seetõttu on Zilmeri hinnangul ülioluline, et kiirabibrigaadid on vastu võtnud ülesande korraldada nakkuskahtlusega inimestele koduseid proovide võtmisi – nii välditakse kõige paremini, et potentsiaalne haige ei nakata kedagi teist. Eesti püsielanikust iraanlane on aga elav katsejänes, et toimiksid kõik protseduurid ka juhul, kui on vaja haige hospitaliseerida.

„Me oleme temaga otsustanud, et teeme kuni lõpuni välja – ka kogu tõestuse, et kõik on korras. Patsiendile see sobib ja ta on sellega igati nõus. Tema endaga on kõik hästi,“ on Zilmer nakatunule tänulik. Kliinikujuhi sõnul on iraanlasega kõik korras ja tema sümptomid pole kuidagi hullemad kui teistel Eesti haigetel. Mäletatavasti kutsus mees endale kiirabi Tallinna bussijaama vastu üksnes kipitava kurgu pärast, kui oli teada saanud, et ta pereliige Iraanist oli nakatunud koroonaviirusesse.

„Ega tema nähud ei olnud rasked – olid olemas, aga mitte rasked. Suuremal osal ülejäänutel pole samuti eriti midagi viga.Kui me kõiki hakkame haiglasse panema, tekiks küsimus, et mida me teeme siis, kui peaksid tulema tõsisemalt haiged. Nii et inimesed on koduses isolatsioonis ning teavad reegleid, mida nad teha tohivad ja ei tohi, et nad haigust ei levitaks,“ selgitas Zilmer hetkeolukorda.

Teine korduv küsimus puudutab seda, miks pole Eestis veel ühtegi haigusest tervenenut. Zilmeri sõnul pole seda uudist ka niipea oodata, kuna esimene nakatunu ilmnes alles kaks nädalat tagasi. „Koroonaviiruse kohta on teada, et ta võib eritada [nakatada – toim] kauem kui gripp. Kui gripi puhul me räägime viirusest vabanemisest umbes nädala jooksul, siis koroonaviiruse puhul võib see kesta kauem. Nende inimeste puhul, kes on praegu positiivseks osutunud, on pisut vara öelda. Kõigi nende puhul me teeme praegu kontrollanalüüse,“ tõdes ta.

Välismeedias on räägitud, et viirusest vabanemine võtab aega kaks kuni kuus nädalat.