Martin KadaiFoto: Teet Malsroos
Uudised
15. aprill 2020, 12:01

VIDEO | ERIOLUKORRA UUDISED: terviseamet hoiatab petturite eest, kes proovivad kriisist kasu lõigata (1)

Igapäevasel eriolukorra pressikonverentsil on kolmapäeval kohal terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai, Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professor Irja Lutsar ning haigekassa juhatuse esimees Rain Laane. Juttu tuleb hetkeolukorrast ja testimisest, viiruse levikust ja prognoosidest ning eriarsti vastuvõttudest eriolukorra tingimustes.

Terviseamet: ohus on ikkagi eakad

Kadai teatas, et võrreldes keskmisega oli viimase ööpäeva positiivsete testitulemuste protsent üpriski madal. Kadai tõdes, et viimase ööpäevaga on surnud neli inimest. „Oluline on tõdeda, et haiglaravi vajavad enamasti vanemaealised inimesed. Haiglaravil olevatest inimestest on üle 70 protsendi vanemad kui 60 eluaastat,“ sõnas Kadai ja kordas üle sõnumi, et eakamad inimesed vajavad koroonaviiruse eest enim kaitset.

Murettekitav on Kadai sõnul see, et haiglasse tulnud inimestest avastatakse kahel kolmandikul koroonaviirus alles siis, kui nad vajavad juba haiglaravi. See tähendab, et nakatunu ei olnud viirusest enne teadlik. 

„Pean meelde tuletama, et kõik ei ole sellises kriisis heade kavatsustega. Liikumas on erinevaid petuskeeme, milles teeseldakse terviseametit, pakutakse desinfitseerimisvahendeid või võimalust sõeluuringuks. Palun olge kriitilised. Sellistes petuskeemides kasutatakse sageli ära eakamate inimeste heausklikkust,“ hoiatas Kadai.

Terviseametini jõudis info murelikult inimeselt, kes sai kõne, milles esitleti end terviseametina ja pakuti 37 eurot maksvat sõeluuringu testi, mis saadetakse soovijale koju. Tegemist on pettusega, millega terviseamet seotud ei ole. „Terviseamet ei tee kunagi telefoni teel ühtegi pakkumist ja seega tasub vastavasisulisi kõnesid ignoreerida,“ selgitas terviseameti põhja regiooni nõunik Mihkel Näks.

Praegu ei ole olemas ühegi usaldusväärset kodust testi Covid-19 tuvastamiseks. Eestis on viirushaiguse Covid-19 tuvastamise võimekus  terviseameti, Tartu Ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla, Ida-Tallinna keskhaigla, Pärnu haigla ja Kuressaare haigla laborites.

Lutsar: Eesti kõver on püsinud lame

„Minu plaan on anda suurem ülevaade viiruse leviku kulgemisest ja mida me prognoosisime,“ sõnas Lutsar.

Professor seletas, et praeguseks juba kuu aega kestnud karantiin määrati selleks, et tagada tervishoiu toimetulek. Lutsar tõi välja näiteks Itaalia, kus haiglad ägasid liiga suure hulga patsientide tõttu.

„Küsimused, kas karantiinist oli kasu, siis me tahtsime saada lamedat haigestumise kurvi. Me oleme väike riik ja kindel on see, et iga päev on sama palju haigestunuid, aga meil on see lame kurv siiski saavutatud. Kindlasti on palju inimesi, kes neid kõveraid vaatavad ja Hiina kõverat ei ole kuskil olnud aga enamikus riikides on näha, et see tõuseb ja tõuseb tippu ja hakkab siis langema. Meil ei ole seda olnud. Ma loodan, et meil ei ole ka Singapuri juhtum, kus kõver oli kaua madal ja siis migrantidest töötajad tõid selle [koroonaviiruse] sisse ja nakkumine järsult tõusis,“ seletas Lutsar. Ta lisas, et praeguste andmete järgi jätkub kõigile Covid-19 haigetele ja ka teistele haigetele haiglakohti.

Haigekassa: ootame, et saaksime hakata hüvitisi maksma

Laane sõnul on koroonaviiruse tõrjumise kõrval toiminud vajalik plaaniline ravi, näiteks sünnituste või krooniliste haiguste puhul. „Kui teil on ees eriarstiabi planeeritud visiit, siis mis sellest saab? Oleme raviasutustega kokku leppinud, et nad vähemalt kaks päeva enne visiiti teatavad, kas see toimub või mitte. Enamus neist tehakse kõne või videokõne abil. Kui seda ei ole võimalik teha, siis antakse täpsed juhised, kuhu ja millal peab minema. See on raviasutuse vastutus, millal visiidid toimuvad,“ sõnas ta. Laane lisas, et karantiinis on väga hästi käima läinud e-konsultatsioonid.

Kui inimesel on mure hammastega, siis soovitab Laane kõigepealt uurida, kas senine hambaarst osutab erakorralist ravi. Kui enda hambaarst tööd ei tee, siis on haigekassa lehel info kliinikutest, kus vajalikku ravi osutatakse.

„Lõpetuseks... täna on riigikogus lisaeelarve kolmandal lugemisel. Kui see läbi läheb, siis tänan neid, kes on kannatlikult oodanud oma haigus- ja hooldushüvitisi. Maksame need välja siis, kui saame selleks seadusliku aluse,“ teatas Laane.